Fred. De Meulder Export is één van de oudste over gebleven bloembollengroothandels ter wereld. De laatste 10 jaar is onze sector heel hard veranderd, zeg gerust professioneler geworden. Veel niet-gespecialiseerde bedrijven zijn gestopt door het gebrek aan opvolging of het niet kunnen volgen van alle ontwikkelingen.
Fred. De Meulder BV is ook na 120 jaar nog springlevend .We werken dan ook graag samen met onze mensen, onze klanten en leveranciers om met elkaar een betrouwbare en continue partner voor u te zijn. Iedere tak van ons bedrijf heeft zijn eigen specialist.
Wij zijn trots om onze bloembollen te leveren aan bloemenkwekers, tuincentra, gemeenten (openbaar groen), webshops, postorders en hoveniers. Onze producten zien alle delen van de wereld: Nederland maar ook Zuid-Italië t/m de Noordpoolcirkel en van Noord- en Zuid-Amerika tot Taiwan aan toe.
We staan bekend om ons zeer grote sortiment (>3800 soorten), onze persoonlijke service en uiteraard onze kwaliteit.

Geschiedenis

Wij zijn trots op onze geschiedenis, veel materiaal zoals catalogi, foto’s , orderboeken maar ook een kluis uit de beginjaren zijn nog steeds in ons bezit. Boeken vol zijn er te schrijven over de historie, hieronder een korte samenvatting:
Na de zandwinning van de 17e en 18e eeuw voor stenen om o.a. Amsterdam te bouwen bleven er veel platte percelen zandgrond over, er werd begonnen met het telen van fruit en groenten. Vooral de afgegraven duinen tussen Haarlem en Leiden bleken erg geschikt te zijn voor het telen van bloembollen.
Een groter deel van de bevolking van Europa en USA ging het economisch voor de wind, geld kon ook besteed gaan worden aan luxe goederen. Bloemen en bloembollen werden producten om mee te pronken, de vraag kwam op gang. Vanaf 1860 begon de bloembollenteelt te groeien en breidde zich langzaam en zeker uit over het gehele gebied tussen Haarlem en Leiden. Precies in deze regio begon Frederic de Meulder zijn carrière in de bollen.
Op 1 april 1898 begint Fred zijn eigen bedrijf in Lisse, in het centrum van de Bollenstreek. Na het vroege overlijden van Fred volgt een moeilijke periode van WW2. In 1945 nemen de 2 zonen van Fred de leiding op zich en bouwden het bedrijf verder op. In 1948 viert ons bedrijf haar eerste grote jubileum: 50 jaar! Begin jaren 80 werd de kwekerij verder afgebouwd en verhuist het bedrijf naar een modern pand in Lisse. Er komt een frisse nieuwe directie wat de handel ten goede komt. In de daarop volgende jaren vinden er diverse fusies plaats. Vanaf 1990 neemt René Schrama plaats in de directie. In 1998 wordt het 100-jarig jubileum gevierd. In 2005 wordt Gebroeders Van Til overgenomen wat een verrijking geeft aan leliekennis. Vanaf 2015 voeren René Schrama en Bas Reijerkerk de directie. Begin 2018 wordt bescheiden het 120-jarig bestaan gevierd. Op naar de 125 jaar in 2023!
Fred. de Meulder BV heeft een bijzonder logo dat wat uitleg behoeft:een handelsmerk waar een kameel centraal in staat: Begin van de 20ste eeuw verkocht Fred de Meulder bloembollen aan een klant in Alexandrië, Egypte. Na een lange bootreis levert Fred zijn bollen af in de haven. Vervolgens worden de houten kisten (o.a. nr. 589) op een kameel geladen. Begeleid door een Oosters geklede man vertrekt de kameel met zijn waardevolle vracht de woestijn in. De kameel staat sindsdien in ons logo en onze bijnaam “De Kameel” wordt dan ook nog steeds gebruikt.